Beschrijving
Naamgeving
De Nederlandse naam voor deze soort is luipaardgekko. De naam pantergekko wordt ook wel eens gebruikt.
Gedrag
Luipaardgekko’s zijn nacht-actieve dieren. De mannen zijn agressief tegenover elkaar. Hou dus geen meerdere mannen bij elkaar. Meerdere vrouwen kunnen wel samen gehouden worden met een mannetje. De dieren van deze soort zijn in de regel heel tam. Er kan makkelijk mee gekweekt worden. Het is een ideale soort voor de beginnende terrariumhobbyist.
Levensverwachting
Luipaardgekko’s kunnen tot 20 jaar oud worden.
Geografisch gebied
Afghanistan, India, Iran, Pakistan. De dieren die Reptilia verkoopt zijn ingekocht bij gerenommeerde kwekers of bij Reptilia zelf gekweekt.
Habitat
Woestijnen en droge struwelen
Microhabitat
Rotsen, spleten of holen
Afmetingen
Zowel mannen als vrouwen worden tot 25cm lang.
Geslachtsonderscheid
Mannen hebben een wat bredere kop en twee verdikkingen bij de staart.
Huisvesting
Baby’s kunnen gehouden worden in bijvoorbeeld een ReptiHabitat Leopard Gecko Kit 51x25x30cm. Een luipaardgekko is echter al binnen een jaar volwassen. Daarom kan beter gekozen worden voor een ReptiHabitat Bearded Dragon Kit 76x30x30cm als meerdere dieren samen gehouden worden. Voor wie liever een terrarium met openslaande deuren heeft komt het Double Door Terrarium 91x46x46cm in aanmerking.
Temperatuur & luchtvochtigheid
De juiste dagtemperatuur in de zomer is 25-30 graden. Op de warmteplek ongeveer 30-35 graden. In de nacht mag het afkoelen tot 20 graden. In de winter kunnen de dieren gehouden worden bij 15-20 graden overdag en een nachttemperatuur van 10-15 graden. Probeer de luchtvochtigheid bij voorkeur onder de 50% te houden. De temperatuur en de luchtvochtigheid zijn te meten met de digital combo thermometer and humidity gauge.
Verlichting, verwarming en bevochtiging
Nachtdieren worden al jaren effectief zonder UVB licht gehouden. Het idee is dat de dieren in het wild niet in de zon komen en dus ook geen UVB licht nodig hebben. Nachtdieren worden echter wel degelijk overdag zonnend waargenomen. UVB is nodig voor het proces dat ervoor zorgt dat er op een veilige manier calcium in het lichaam opgenomen kan worden. Ze doen dit echter veel minder dan dag-actieve dieren. De huid van de nachtdieren is aangepast zodat deze sneller UVB opneemt en er dus minder in de zon gelegen hoeft te worden. De nachtdieren gaan niet altijd vol in de zon liggen maar doen dit bijvoorbeeld door alleen hun staart uit hun schuilhol te laten komen.
De dieren kunnen eventueel met UVB licht voorzien worden met een ReptiSun 5.0 Compact Fluorescent 26W of een ReptiSun T5HO UVB Lamp. Indien het om albino dieren gaat (rode ogen) is UVB licht af te raden.
Het terrarium kan verwarmt worden met een Repti Basking Spot Lamp. Het te gebruiken wattage is afhankelijk van het formaat terrarium en de omgevingstemperatuur van het vertrek waar het terrarium staat. Het is ook mogelijk de temperatuur automatisch te regelen met een thermostaat zoals de ReptiTemp Digital Thermostat. Deze kan het best gebruikt worden met een Repti Tuff Lamp als alleen de dagtemperatuur afgeregeld moet worden. Voor de nachttemperatuur kan het best een Ceramic Heat Emitter gebruikt worden in combinatie met de thermostaat omdat deze geen licht geeft.
Voedsel
Geef deze soort buiten allerlei soorten insecten als voedsel en eventueel af en toe een pinky muis. Sommige dieren likken ook aan zoetfruit. Geef dit echter spaarzaam. Het is belangrijk om mineralen en sporenelementen over het voedsel te strooien zoals calcium. Calcium is onder andere nodig voor de opbouw van de botten. Wij raden hier miner-all indoor voor aan.
Aanschaf
Luipaardgekko’s slaan hun vetreserves op in de staart. De dieren dienen bij aanschaf dan ook een dikke staart te hebben. Er mogen geen oude vervellingen op de huid zitten. Let hier vooral op rondom de tenen.
Kosten voor het houden en verzorgen
Aanschaf kosten: terrarium, verwarmingselementen, uvb lampen, lamphouders, bodembedekking, water-en voedselschaal, inrichting, schuilplaats
Terugkerende kosten: verwarmingselementen, uvb lampen, bodembedekking, voedsel, elektriciteit
Incidentele kosten: dierenarts
Wetgeving
Deze soort is niet opgenomen in één van de bijlagen van CITES of bijlage I van de Conventie van Bonn of bijlage II van de Conventie van Bern. Als niet bedrijfsmatig houder hoeft er dan ook geen administratie of registratie voor bijgehouden te worden.